Osvrt izbornika Kosovca na nastup Hrvatske-Nations Teams Kup 2023 u Beogradu

Osvrt izbornika Kosovca na nastup Hrvatske-Nations Teams Kup 2023 u Beogradu

Osvrt na nastup reprezentacije na Balkan Cupu u Beogradu

DETALJNA verzija nalazi se na linku:  https://stolninogomet.com/clanak/nastup-hrvatske-beograd-2023-kosovec

 

Kao što su mnogi već vidjeli, osvojili smo drugo mjesto na natjecanju nacija na Balkan Cupu u Beogradu prošli vikend. Time smo ostvarili jedan od najboljih rezultata u povijesti hrvatskog reprezentacijskog stolnog nogometa. Naime, igrale su po dvije ekipe iz Bugarske, Mađarske, Rumunjske, ROC(Igrači iz Rusije pod Olimpijskom zastavom) i, domaćina, Srbije te po jedna ekipa iz Češke, Slovenije i Hrvatske.

 

Za neke utakmice ćete vidjeti da neki timovi imaju slovo “B” kraj imena pa bih volio istaknuti da ta, pomalo nesretna, oznaka u ovom slučaju nije temeljena na sposobnosti ili učinku, nego je organizator stavljao A i B redoslijedom kako su se timovi prijavljivali. Državni prvaci i natjecatelji koji su stalno u vrhu vlastitih državnih natjecanja igrali su za timove protiv kojih smo mi igrali. Ne bih imao problem priznati da nam je ždrijeb pomogao, no zaista mislim da to nije bio slučaj i da nismo prošli ni bolje ni gore nego ostali.

 

Dogovaramo postavu:

A - Igor Armuš

B - Neven Kosovec

C - Christian Lang

D - Antonio Novački

substitute 1 - Dino Vičević

 

(igraju sljedeće kombinacije: AB - CD - A - B - BD - AC, dakle prva dvojica igraju single i dvije utakmice parova, dok druga dvojica igraju dvije utakmice parova; svaka kombinacija igra 5 loptica dok jedna ekipa ne postigne ukupno 31 gol)

 

Prva utakmica: Hrvatska - ROC B (31 - 26)

 

Veoma napeta utakmica, tijekom prve polovice je izjednačeno, no u drugoj se malo odlučnije odvajamo. Igor odigrao fantastično, ostali odigrali prilično dobro. U ovoj utakmici smo uvidjeli da imamo što pružiti kao reprezentacija na ovom natjecanju i zadali smo ton onome što će se još više pokazati dalje u nastavku nationsa - Igor kao nezaustavljivi vlak ide naprijed na petici i na trojci, u parovima i u singlu; mene obrana ide odlično, a nisam za baciti ni na ostatku terena; Antonio i Kiki zamijenili tradicionalne uloge pa je tako Kiki igrao napad, a Antonio obranu i to se pokazalo kao veoma uspješna kombinacija - Kikiju je trebalo malo da krene na petici i trojci, ali kada je krenulo bilo je odlično, a Antonio je bio čvrst u obrani i bombardirao po protivničkom golu.

 

Druga utakmica: Hrvatska - Bugarska B 31:12

 

Prilično čudna i emocijama nabijena utakmica. Bugari definitivno nisu bili u formi (a tako ćemo nazvati skup okolnosti i faktora koji su rezultirali njihovom nekarakteristično lošom igrom) te su nakon našeg razarajućeg starta krenuli sa sitnim nekorektnostima što im neki naši igrači nisu htjeli dozvoliti. Zadržali smo hladnu glavu, zadržali postavu kakva je bila otpočetka te ustrajali u zadržavanju fokusa na našu odličnu igru i u nastavku utakmice za rezultat od nevjerojatnih 31:12.

Treća utakmica: Hrvatska - Mađarska B 31:25

 

Utakmica za koju sam na početku mislio da ćemo izgubiti, Mađari su krenuli prilično jako i pokazali svoju klasu. Međutim na otprilike polovici meča se to sve promijenilo i serijom od 4:1 setova smo ih uvjerljivo sustigli. Igor je učvrstio svoj status našeg MVP-a, osobito u inspiriranoj zamjeni s Kikijem, gdje je Igor otišao u obranu, a Kikijeva trojka radila prekrasno. Također bih ovdje napomenuo ekipni trud u ustrajanju zadržavanja Kikija naprijed kada igra s Antonijem, unatoč slabijoj učinkovitosti u prošloj utakmici, jer je proradio i odigrao odličan meč, a Antonio bio zaista čvrst i učinkovit u obrani.

 

Četvrta utakmica - finale: Hrvatska - Mađarska A 26:31

 

Postava:

 

A - Igor Armuš

B - Neven Kosovec

C - Christian Lang

D - Dino Vičević

Substitute 1: Antonio Novački

 

Iznimno napeta utakmica, s više preokreta rezultata. Bilo je malo više nervoze u našim redovima nego u utakmicama dan prije pa je čak i Igorova forma malo popustila (iako je i dalje igrao dobro, nije bio nezaustavljiv kao dan ranije). Srećom, tu je bio Dino koji je odličnom igrom nadomjestio bilo kakav pad igre ostatka ekipe. Na polovici meča je i, umjesto Kikija, ušao Antonio koji je zadržao formu na golu. No ni to nije bilo dovoljno da savladamo iznimno raspoložene Mađare. Virag, Szeverenyi i Nemeth su bili premoćni na petici, a nisu puno niti promašivali. Pružili smo dobru borbu i ostvarili odličan rezultat, završavamo turnir ponosni i optimistični oko budućnosti.

 

Igorov nastup na ovom natjecanju je bio zaista vanserijski, bez sumnje je bio naš MVP te večeri, no i ostatak ekipe je igrao odlično. Bili smo veoma uigrani i mislim da nas je natjecanje nacija jako motiviralo da ostvarimo rezultat i da pokažemo da nismo ovdje samo zato što nam je relativno blizu. Imam osjećaj da smo više nego inače uspjeli ostaviti ego sa strane i kao izborniku su mi suigrači maksimalno olakšali donošenje odluka, jer nije bilo nijednog prijedloga u kojem uspjeh ekipe nije bio na prvom mjestu. Malo je reći da sam zadovoljan nastupom. Nadam se da je ovo samo početak, da smo shvatili što možemo napraviti kad igramo dobro. A zasigurno smo se, barem malo, ucrtali na europsku stolnonogometnu mapu.

 

Čestitke svim igračima i organizatoru. Nadam se pisati vam (ili čitati Zalarov) novi osvrt što prije, jer željezo se kuje dok je vruće.

Neven Kosovec

Naša web stranica koristi kolačiće ("cookies"). Klikom na gumb "Prihvaćam", korisnik daje izravna prava pristanka za pohranu kolačića ("cookies") na svom uređaju.