Speedball pravila

Speedball pravila

ITSFpravila speedball-a

 

Speedball će se igrati uskladu sa ITSF-ovim pravilima igre sa sljedećim iznimkama:

 

1.Meč: osim ako nije drukčije navedeno od voditelja turnira,igra se da pobjeđuje najbolji u 2 od 3 meča do 5 golova. U odlučujućem setu se igra na 2 gola razlikemaksimalno do 8 golova

 

2. Loptica: utakmicaće se igrati s lopticom koja je određena za svaki stol osim ako drukčije neodredi voditelj turnira prije početka događaja.

 

3.Servis: servis će početi na sredini stola, na šipci sa 5igrača(igrače figure). Kada se zabije gol, lopticu će servirati momčad koja jeprimila gol.

 

4. Protokol spremnosti:igrač u posjedu loptice mora se pobrinuti da je protivnička momčad spremnaprije stavljanja loptice u igru. Za serviranje loptice ili nastavak igre,loptica mora biti dodana od jednog igrača do drugog prije nego što može biti legalnopucana. Loptica može biti direktno ispucana sa drugim igračem. Loptica sesmatra ispucanom kada napusti posjed šipke.

 

5. Loptica u igri:loptica mora stalno biti u pokretu tijekom igre. Jednom kada se loptica stavi uigru, ne može biti zaustavljena ili u posjedu bilo kojeg igrača više od jednesekunde. Ako loptica dotakne igrača i nije direktno ispucana u roku jednesekunde, mora dotaknuti drugu igraču figuru na istoj šipci ili bočni zid u rokujedne sekunde.

 

6. Zaustavljanje loptice: Ako seloptica zaustavi u pin-u tj. ako je igračem priklještimo, može se nastaviti igraistim igračem samo ako je to izvedeno u roku jedne sekunde.

 

7. Vrijeme u posjedu: vrijemeposjeda će biti 5 sekundi za sve šipke. Golmanove šipke se smatraju kao jednašipka. Vrijeme posjeda se prekida kada loptica nije nadohvat bilo koje igračefigure. Tijekom servisa ili kad se nastavlja igrati, vrijeme počinje kadaloptica dotakne drugog igrača. Tijekom meča, vrijeme počinje kada je lopticapod kontrolom ili u poziciji da može bit kontrolirana.

 

8. Loptica izvan stola:ako igrač uzrokuje odlazak loptice sa stola, meč će se nastaviti na suprotnimgolmanovim šipkama. Ako je nejasno, smatra se da je igrač koji je imao zadnjijasan posjed loptice uzrokovao odlazak loptice sa stola. Zračni udarci sulegalni ukoliko se ne krši nijedno drugo pravilo da bi se izveo udarac.

 

9. Time outs: timovimogu uzeti dva 15- sekundna time outa po igri. Time out-ovi su dopušteni samoizmeđu golova ili između meča. Time outs nisu dopušteni dok je lopta u igri,međutim, službeni time out može biti pozvan na zahtjev suca ili ako se zoveprekršaj.

 

10.Prolasci: svi prolasci se smatraju legalnim

 

11. Promjenapozicije: igrači ne smiju mijenjati pozicije tijekom igre, ali to mogu učinitiizmeđu golova ili između mečeva

 

12. Ometanje: bilo kojelupanje, podizanje ili pomicanje stola koje uzrokuje da igrač izgubi posjedloptice se smatra prekršajem i bit će kažnjeno u skladu s ITSF-ovim pravilimaigre.

 

13. Kazne: svakokršenje navedenih pravila je gubitak posjeda loptice, te se loptica predajugolmanu protivničke momčadi. Kazne za odvlačenje pažnje, udaranje, zadržavanjemeča, itd., bit će kažnjeno u skladu s ITSF-ovim pravilima igre.

Naša web stranica koristi kolačiće ("cookies"). Klikom na gumb "Prihvaćam", korisnik daje izravna prava pristanka za pohranu kolačića ("cookies") na svom uređaju.