Fabi liga - pravila

1. Kodeks etike - povredom Kodeksa etike smatra se svaki nesportski i neetički čin izvršen za vrijeme trajanja turnira u prostorijama u kojima se turnir održava. Uzajamno poštovanje među natjecateljima, sucima i/ili gledateljima je nužnost. Jedan od ciljeva svakog natjecatelja i suca trebao bi biti i prikazu stolnog nogometa u pozitivnom i sportskom svjetlu.

2. Oprema - dozvoljeni su gripovi, maziva i sprejevi za ručke, rukavice itd – dok ne utječu na dinamiku igre.

3. Susret - susret ili meč sastoji se od setova, a o broju setova i golova odlučuje organizator. Ako postane presudan faktor broj setova i golova se može i promijeniti.

4. Početak susreta - bacanje novčića ili neki drugi oblik biranja prethodi početku, pobjednik bira stranu stola ili početni servis.

5. Servis - definicija: Postavljanje loptice rukom u doseg središnjeg igrača šipke-5 u slučaju početnog servisa, nakon postignutog gola ili ako je loptica dosuđena protivniku zbog kršenja pravila.

a. Natjecatelj se mora prije servisa uvjeriti u protivnikovu spremnost.(Riječima, klimanjem itd.)
b. Natjecatelj mora lopticu taknuti sa barem dva igrača i pričekati barem jednu sekundu prije daljnjeg prosljeđivanja loptice.
c. Pogrešno izveden servis se ponavlja samo ako je pogreška uočena prije postignutog gola .»Dupla greška« znači gubitak servisa. 
d. Na servis ima pravo ona momčad koja je zadnja primila gol.
 

6. Loptica u / izvan igre /mrtva loptica - svaka izbačena loptica koja takne nešto izvan igraće površine (npr. igrača, zida..) smatra se lopticom izvan igre.

a. Lopticu izvan igre dobiva na servis sa šipke-2 protivnička momčad od one koja je uputila udarac.
b. Ako se loptica umrtvi između dvije šipke-5 lopticu dobiva na servis sa šipke-5 ona momčad koja je na to imala izvorno pravo.
c. Ako se loptica umrtvi na drugom djelu stola (npr između 2 i 5 ili 2 i 1) na servis se stavlja šipki-2 najbližoj tom mjestu.
 

7. Timeout - natjecatelji za vrijeme seta imaju pravo na dva time outa od najviše 30sekundi, nakon time outa igra se nastavlja sa mjesta gdje je loptica bila zaustavljena. (Brisanje ručki u trajanju od par sekundi neposredno prije udarca nije timeout, no mora se paziti na odugovlačenje)

8. Postizanje gola – gol se priznaje kada loptica uđe u gol na dozvoljen način

a.Loptica koja se vratila iz gola natrag na stol priznaje se kao gol.
b. Zgoditak će biti priznat kad se natjecatelji sporazumiju da je gol postignut ali bod je nehotice ostao nezabilježen. Zgoditak neće biti priznat kad se natjecatelji ne mogu sporazumjeti da je gol postignut ukoliko je bod nehotice ostao nezabilježen. 
c. Odluku o tome da li je loptica ušla ili nije ušla u gol donijeti će sudac. Sudac donosi odluku temeljem obavijesti prikupljenih od natjecatelja i/ili gledaoca. Nepotpuna informacija temelj je odluci po kojoj pogodak neće biti priznat.
 

9. Zamjena strana / pozicija

a. Natjecatelji mogu na zahtjev bilokoje momčadi zamijeniti strane stola  prije drugog seta, a oni natjecatelji koji su to odlučili napraviti moraju mijenjati strane do kraja meča – vrijeme između setova je max  90sekundi ili se sudi odugovlačenje.
b. Mijenjanje pozicija dopušteno je samo nakon promjene rezultata ili tokom time-outa.
c. Zamjena igraćih pozicija izvršena je kad se oba natjecatelja nalaze na odgovarajućim mjestima okrenuti stolu. Onaj tko posjeduje lopticu prvi odlučuje  o zamjeni igraćih pozicija ukoliko i protivnici žele mijenjati pozicije.
 

10. Rotacija šipke – je dopuštena, no zabranjeno je «roštiljanje» tj. rotacija šipke u kojoj igrač učini više od 360 stupnjeva prije udarca ili poslije udarca.(Stupnjevi prije i poslje se ne zbrajaju)

11. Odugovlačenje / ometanje /  bon ton

a. Odugovlačenjem se smatra bilokakvo nepotrebno trošenje vremena i s lopticom u igri i izvan igre. Igrač smije držati lopticu na šipki-5 najviše 10sekundi, a na ostalim šipkama po 15sekundi. (1 i 2 se smatraju istom šipkom)
b. Ometanjem se može smatrati i nepotrebno nabijanje šipkama o bočnu stranu stola, roštiljanje, psovanje, razgovor među igračima, upućivanje udarca nakon što je ruka neposredno prije uklonjena sa ručke – golovi postignuti nakon ili zbog ometanja nisu priznati.
c. Bilokakvo nesportsko ponašanje natjecatelja ili gledatelja nije dopušteno, za stolom osobito nije dozvoljeno pušenje, pića itd.
d. Povredom pravila moguće je protivniku dosuditi gol / set / meč ili čak i diskvilifikacija sa turnira.
Naša web stranica koristi kolačiće ("cookies"). Klikom na gumb "Prihvaćam", korisnik daje izravna prava pristanka za pohranu kolačića ("cookies") na svom uređaju.